Training Begrijpelijk schrijven

Wil je met jouw team heldere, begrijpelijke teksten schrijven voor jullie lezers? Tijdens de training ‘Begrijpelijk schrijven’ leren jullie de kneepjes van begrijpelijke taal en gaan jullie meteen aan de slag met heldere verhalen voor jullie doelgroep. Praktisch, toegespitst op jullie vakgebied, direct bruikbaar en met alle ruimte voor vragen en feedback.

Begrijpelijk schrijven, een helder verhaal

Met jullie teksten willen jullie iets bereiken: lezers informeren, activeren, instrueren of overtuigen. Heldere, prettig leesbare teksten helpen dan.

Maar hoe maak je een ingewikkeld verhaal begrijpelijk zonder jargon? Hoe formuleer je kort, krachtig en duidelijk, maar wel beleefd? Hoe breng je een goede structuur aan in je tekst en voorkom je lastige zinsconstructies?

Tijdens de training ‘Begrijpelijk schrijven’ krijgen jullie antwoord op deze vragen. Jullie leren de kenmerken van begrijpelijke teksten, technieken om helder te formuleren en handige tips en trucs om jullie doelgroep te helpen met een duidelijk verhaal.

Wat levert de training jullie op?

  • Aan het eind van de training ‘Begrijpelijk schrijven’ weten jullie wat begrijpelijk schrijven (niet) is. Jullie kunnen heldere teksten schrijven, die begrijpelijk zijn voor jullie doelgroep.
  • Na afloop van de training mag elke deelnemer een tekst (één pagina) opsturen, die ik van uitgebreide feedback voorzie.
  • Jullie ontvangen een e-boek met daarin alles wat we tijdens de training besproken hebben. Zo kun je alle tips, trucs, do’s en don’ts altijd terugzoeken. Handig!
  • Jullie krijgen een kijkje in de keuken van een ‘begrijpelijke tekstschrijver’. Ik deel niet alleen mijn kennis, ook mijn vaardigheden en ervaringen met jullie.
  • De training is praktisch en direct toepasbaar, dus jullie kunnen na afloop meteen aan de slag met jullie teksten.

Praktische informatie

De informatie hieronder geldt voor de basistraining. Heb je speciale wensen of verzoeken? Ik help je graag, dus neem vooral contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Voor wie?

De training is voor werknemers die niet-commerciële teksten schrijven die breed toegankelijk moeten zijn. Denk aan juridische teksten voor leken, communicatie tussen overheden en burgers of informatieve artikelen over lastige thema’s als de energietransitie of zorg.

Aantal deelnemers?

Per training kunnen 15 mensen meedoen. Zo kan ik iedereen voldoende (individuele) aandacht geven tijdens de training en alle teksten van feedback voorzien.

Hoe lang duurt het?

De training duurt 4 uur, exclusief pauze.

Inclusief wat?

Naast de training zelf, ontvangen alle deelnemers na afloop feedback op een tekst (1 A4 per persoon). Bovendien ontvang je een e-boek, waarin de inhoud van de cursus overzichtelijk terugkomt.

Voorbereiding?

Ik ontvang graag van tevoren informatie over de organisatie, de rol van de deelnemers en enkele voorbeeldteksten. Zo kan ik mij goed voorbereiding en inspelen op de thema’s die binnen de organisatie spelen. Verder regel ik het materiaal voor de training. Jullie regelen de locatie, een scherm, wifi en eventueel catering.

Kosten?

De basistraining kost €2.400. Dit is inclusief individuele feedback na de training op de teksten van de deelnemers.

Speciale wensen?

Heb je speciale wensen waarvoor een training op maat beter past? Geen probleem. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Over Michael

Hoi, ik ben Michael Doove. Als schrijfcoach, tekstschrijver en taaldocent weet als geen ander waarom begrijpelijke taal belangrijk is.

Ik werk al ruim tien jaar als docent communicatie op het hbo en de universiteit. Daar leer ik studenten onder andere juridische teksten eenvoudig formuleren.

Verder ben ik tekstschrijver en trainer voor overheden, onderwijsinstellingen en het mkb. Mijn klanten zijn onder andere Regio Hart van Brabant, de gemeenten Bladel en Nunspeet, Tilburg University, Fontys Hogescholen en Hogeschool Avans.

Ik vind teksten schrijven geweldig, maar leer anderen ook graag begrijpelijk schrijven. Als schrijfcoach combineer ik mijn onderwijservaring met mijn passie voor schrijven. Ik vind het een eer als ik ook jou daarbij kan helpen!

Wil je meer over mij weten? Check dan zeker ook mijn LinkedIn-pagina.

Michael Doove

Dit zeggen anderen over mij

Ik heb Michael leren kennen als een enthousiaste en deskundige docent. Hij is zeer toegankelijk voor studenten, creëert een prettige sfeer in zijn lessen en is creatief in de toepassing van digitale media.

Minou Hoeberichts (directeur Fontys Economische Hogeschool Tilburg)

Michael als trainer is super! De training was interessant, zeker de opdrachten. Door zelf aan de slag te gaan kun de kennis gelijk in de praktijk brengen.

Renate de Vries

De training was verrassend leuk. Ik merk dat ik schrijven leuker ga vinden door dit soort workshops. Michael was enthousiast, meenemend, actief en toegankelijk.

Mart Leijnse

Michael is prettig informeel en begrijpt de doelgroep waarvoor we schrijven goed. Dat maakt de training extra interessant en leerzaam. Dankzij het stappenplan konden we bovendien gestructureerd aan de slag.

Anonieme deelnemer (naam bij mij bekend)

De training Begrijpelijk schrijven iets voor jullie?

Wil je samen met collega’s werken aan begrijpelijke teksten? Of jouw medewerkers helpen met begrijpelijk schrijven? Neem dan contact op om de training ‘Begrijpelijk schrijven’ te boeken. Twijfel je nog? Ik bespreek graag de mogelijkheden voor jullie en vertel met plezier hoe andere organisaties zijn geholpen.