Teksten schrijven en redigeren

Werk je met of aan teksten die lastig te begrijpen zijn voor jouw lezer? Bijvoorbeeld omdat het onderwerp ingewikkeld en vaktaal kent? Of omdat het een lang verhaal is of jouw doelgroep specifieke wensen heeft?

Bij ‘Tekst begrepen’ kun je jouw teksten laten (her)schrijven, helder en begrijpelijk. Zo krijgt ook jouw verhaal de aandacht die het verdient.

Zo maak ik jouw tekst begrijpelijk

Een begrijpelijke tekst schrijven is geen sinecure niet makkelijk. Heb je geen tijd, zin of kennis om daar zelf mee aan de slag te gaan? Laat mij dan je tekst schrijven of herschrijven.

Teksten schrijven

Ik maak begrijpelijke teksten voor een breed publiek. In toegankelijk Nederlands, afgestemd op de doelgroep, het doel en de vorm. Zo weet je zeker dat jouw boodschap goed overkomt op de lezer.

Teksten redigeren

Heb je al een tekst, maar twijfel je of jouw lezer het begrijpt? Ik redigeer en herschrijf jouw tekst, met extra aandacht voor een begrijpelijk en helder verhaal. Zo zorgen we samen voor een duidelijke boodschap.

Training en coaching

Wil je zelf heldere, begrijpelijke teksten schrijven? Dat kan met de training ‘Begrijpelijk schrijven’ of een individueel schrijftraject. Liever in je eigen tijd en tempo? Volg dan de online cursus of gebruik de praktische spiekbriefjes.

In 3 stappen jouw tekst begrijpelijk

Ik werk met een simpel maar effectief stappenplan. Zo weten we allebei hoe we komen tot een begrijpelijk verhaal en is het resultaat altijd goed.

Stap 1: voorbereiding

Een goed begin is het halve werk. Daarom stel ik je een paar vragen voordat ik jouw tekst ga (her)schrijven, zoals:

 • Wat is het doel van je tekst? Voor een effectieve tekst is het belangrijk om te weten wat het gewenste effect is. Anders gezegd: wat wil je bereiken?
 • Voor wie is de tekst bedoeld? Jongeren benader je anders dan ouderen, en mensen met een universitaire achtergrond gebruiken andere taal dan praktisch geschoolden. Als jouw doelgroep duidelijk is, dan kan ik het taalgebruik, de stijl en de opmaak daarop afstemmen.
 • Waar komt de tekst terecht? Wil je een brief, website, brochure, whitepaper, blog of boek? Elk medium en elke tekstvorm heeft zijn eigen aandachtspunten. Denk aan de lengte van zinnen en alinea’s, maar ook de structuur en opmaak.

Stap 2: concept-tekst

Tijd om aan de slag te gaan! Met de antwoorden bij de vorige stap maak ik een concept-tekst die past bij jouw wensen. Heb je al een tekst? Dan kun je die opsturen! Is er nog niets, dan begin ik met een leeg papier (of beeldscherm).

Ik ben de tekstschrijver, maar jij blijft de inhoudelijke expert. Het is daarom aan jou om te controleren of ook de inhoud van de tekst volledig is en klopt. Bovendien: twee zien meer dan één, dus alle extra ogen zijn fijn.

Stap 3: definitieve tekst

Schrijven is schrappen en schaven. We verwerken de feedback en kijken nog een keer goed naar de tekst. Zo komen we tot een goed verhaal, een tekst die begrijpelijk is voor jouw lezer.

Over mij

Hoi, ik ben Michael Doove. Als schrijfcoach, tekstschrijver en taaldocent weet als geen ander waarom begrijpelijke taal belangrijk is.

Als tekstschrijver werk ik voor overheden, onderwijsinstellingen en het mkb. Mijn klanten zijn onder andere Regio Hart van Brabant, de gemeenten Bladel en Nunspeet, Tilburg University, Fontys Hogescholen en Hogeschool Avans.

Wat al mijn klanten gemeen hebben, is dat ze communiceren over lastige thema’s: juridisch, de energietransitie, onderwijs of de zorg. Ik schrijf daarom voor de lezer, niet namens de afzender.

Michael Doove

Ik schrijf begrijpelijke teksten en verzorg schrijftrainingen voor:

Tarieven

Geen twee teksten zijn hetzelfde. Daarom is het lastig om te zeggen hoe veel het (her)schrijven van jouw tekst kost. Toch vind ik transparantie belangrijk, dus ik wil je met een aantal voorbeelden wel een idee geven.

Alle tarieven zijn exclusief btw, maar inclusief het verwerken van feedback op de concept-tekst.

Schrijven (nieuwe teksten)

 • Blog (600-900 woorden): €190
  • Abonnement (12 blogs): €2.280 €2.000 (12% korting)
 • Persbericht (1 pagina): €120
 • Interview (800-1200 woorden): €280
 • Overige teksten: €100 per 500 woorden (richtlijn)

Corrigeren, redigeren en herschrijven

Bij het corrigeren, redigeren en herschrijven van teksten hanteer ik een uurtarief van €90. Corrigeren gaat sneller dan redigeren, herschrijven duurt het langst. Daarom geef ik een idee van het aantal woorden dat ik per uur kan aanpakken:

 • Basis – correctie (spelling, grammatica en leesbaarheid): 1.000 woorden per uur
 • Plus – redigeren (correctie, structuur, lay-out, taalgebruik): 750 woorden per uur
 • Pro – herschrijven (op basis van een tekst een nieuw verhaal schrijven): 500 woorden per uur

Meer informatie of een voorstel?

Heb je nog vragen of wil je jouw tekst begrijpelijk(er) maken? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Je kunt meteen een afspraak met mij maken, of een bericht achterlaten via het formulier. Ik kijk ernaar uit je te helpen met jouw verhaal!